Even geen vrijheid                                                                                                    -Ecuador-

Stikstof perikelen is hier in Ecuador geen item. Het is trouwens ongelofelijk hoe een Nederlandse overheid zich zo in de nesten kan werken en door onbekwaamheid of heet dat onbezonnenheid, een enorme economische schade aanricht.

Gelukkig verkeert Nederland nog niet in de situatie waar nu Ecuador in zit, sinds vorige week is hier de ellende begonnen en wij zitten “vast”. Wegen zijn geblokkeerd, de noordelijke grote grenspost (een van de twee met Colombia) is een week gesloten geweest en nu door blokkades al meer dan een week vanuit het zuiden en vanuit de hoofdstad Quito onbereikbaar. De grote problemen zijn in de steden Quito en Guayaquil en het lange Andes centrum van het land. Wij zitten aan de kust op de hoogte van Quito in een kleine vissersgemeenschap, Don Juan, 12km noord van het plaatsje Jama. De journalistiek gaat wel met hele grote stappen door de gerezen problemen in Ecuador heen, de waarheid ligt iets genuanceerder.

hier zitten we "vast"

Ecuador een land in het noordwesten van Zuid-Amerika 6x zo groot als Nederland met net zo veel inwoners, zo’n 17 miljoen. Tot een paar dagen geleden geen wereldnieuws. De huidige president Lenín Moreno, in 2017 democratisch gekozen en was vicepresident onder Rafael Correa, de vorige president. Dit was een uiterst linkse regering die het land op de grens van een bankroet bracht.

Lenín Morena is politiek behoorlijk naar rechts opgeschoven. Door de grote financiële problemen is er een afspraak tussen de regering met het IMF uitgelekt, dit ten behoeve van monetaire financiële steun. De inhoud is niet mis bijna al het “zilverwerk van de overheid” wordt geprivatiseerd. Ecuador is een oliestaatje, de Esmeraldas raffinaderij, alle hydro-elektrische faciliteiten, de Pacifico bank, CNT-telefoon mij, alle concessies voor het wegennet worden geprivatiseerd.  De lokale BTW gaat van 12 naar 15%. Vorige week dinsdag nacht werd aangekondigd dat de brandstofprijzen, deze zijn zwaar gesubsidieerd, een dag later omhoog gingen en niet een klein beetje ook. Diesel ging omgerekend per liter van 24 naar 62 eurocent, benzine 42 naar 65 eurocent.

Kortom veel meer een reden dan de (slecht ingelezen) internationale journalistiek ons wil doen geloven. De bevolking heeft het voorbeeld aan Venezuela naast zich liggen. Het gemiddelde maandinkomen is hier ongeveer 300 USD. De USD is ook hier de munteenheid, we tanken dan ook in US-gallons en kopen rijst en fruit per pond!

Vandaag 9 oktober is een zeer grote protestdag duizenden inwoners uit het land zijn de afgelopen dagen naar de grote steden getrokken, vanavond hebben we pas een totaal beeld van wat er gebeurd is…..

De vlam is in de pan, wij kunnen letterlijk geen kant op maar zitten op een prima plek. De vissers hier links en rechts naast ons zorgen dagelijks voor verse vis en garnalen, het fruit hangt aan de bomen en rijst groeit om de hoek.

strand rechts 

strand links

Ecuador heeft geen NL-ambassade, geen consulaat en er is een vacature voor honorair consul. Wij zijn in contact met BZ, met de NL-ambassade in Lima, Peru. De Franse ambassadeur heeft via een Whatsapp groep hulp aangeboden aan alle EU-inwoners, ook hier staan wij mee in contact.

De kleine bar op het strand 100m verder heeft heerlijke caipirinha’s, mojito’s en bier. Wij zijn na 9 dagen al vaste klant, de familie bakt pizza’s en 0ma zorgt voor heerlijke versgebakken vis en garnalen.

Wel realiseer je je in deze omstandigheden wat vrijheid voor waarde heeft, dit besef is nog nooit zo sterk geweest als nu. Het is dan ook aan de NL-regering zo snel mogelijk het stikstof probleem op te lossen voor dat alle Nederlanders met dit gevoel geconfronteerd gaan worden.

 

Wij hebben de tijd en wachten het hier in alle comfort rustig af!

 

-- 000 --