Peru                                                                                                                                                    - Peru -

Tarma, een provinciestadje van de gelijknamige provincie in de het centrum van de hooglanden van de Andes, 250km oost van Lima. Voor toerisme is het niet interessant. Het ligt op een hoogte van ruim 3000 meter, wat nog comfortabel is om lekker te slapen dus geen last van hoogteziekte. Verder heeft het bar weinig te bieden. We zijn weer in Peru. Peru, ruim 30 x Nederland met zo’n 31 mln inwoners, economisch een derdewereldland waarbij ruim 30% beneden de armoedegrens leeft (die ligt hier aanzienlijk lager dan de comfortabele armoedegrens in NL).

Het is alweer ruim 7 weken geleden dat we afscheid van Nederland namen. Via Bali met een bezoek aan onze kleinste kleinkinderen en hun ouders die voor enkele jaren (?) hier naartoe zijn verhuisd. Prachtig om ons nu voor te kunnen stellen hoe ze daar leven. Daarna onze twee oudste kleinkinderen en de ouders in Australië aangedaan. Ze zijn onlangs verhuisd en ook hier hebben we weer een beeld bij als we ze via WhatsApp zien en spreken. Via de Zuid Pacific vliegen we door via Santiago naar Lima. Driekwart de aardbol rond, we hebben besloten geen boompje te planten om de geproduceerde CO2 te compenseren. We vliegen nl alles op standby basis en anders waren de stoelen toch leeg geweest😊.

Lima, Palacio de Gobierno (regeringspaleis)

 

Lima, processie optocht

De Peruaanse bureaucratie heeft ons best parten gespeelt om de camper weer “op de weg” te krijgen. De betrouwbaarheid van onze regelneef bleek schromelijk overschat of juist eigen schuld dikke bult? Hij was al betaald voor zijn diensten toen we Peru verlieten in mei. Bij onze terugkeer zou het maar een formaliteit zijn om de camper weer op de weg te krijgen. De jongen gaf na een dag al te kennen de komende 8 dagen buiten Lima en buiten mobiel bereik te zijn…Kortom we hebben nagenoeg alles zelf moeten regelen in dit ambtelijke doolhof. Het heeft ons ruim 10 dagen gekost, weinig in vergelijking met de ruim 3 weken die andere overlanders in dezelfde periode nodig hadden.

Wat grijze haren later (ja, dat kan echt nog) kunnen we weer volledig Peruaans legaal op weg. Cusco en Machu Picchu de toeristische Inca highlights van Peru hebben we onder tijdsdruk in mei gemist. Nu maar in het toeristisch hoogseizoen wel met het voordeel van het droge winterseizoen.

Lima, zondagochtend zijn veel straten en pleinen afgesloten voor verkeer, alles staat in het teken van sport

Lima, de wijk Barranco

Lima, Circuito Mágico del Agua (de verlichte fonteinen show)

 

Onderweg, De Laguna de Huacachina

Cusco, de smalle soms erg steile straatjes

Cusco 

Cusco, 's avonds trouwen op het plein

De Inca’s, een indianenvolk die veruit de meeste aandacht krijgt in de geschiedenis van Zuid-Amerika. Het heeft echter maar ruim 200 jaar bestaan en de volledige aandacht ligt in de laatste 50 jaar voor de Spanjaarden eind 16 de eeuw massaal bezitnamen van de westkust van dit continent. Nu nog buitelen de archeologen en antropologen over elkaar heen om verklaringen te vinden voor oa vermeende bouwkunsten die aan de Inca’s worden toegeschreven. In technische zin zou het onmogelijk zijn om met hun zeer beperkte technologische ontwikkeling hiertoe in staat te zijn geweest. Te denken valt, in dezelfde tijd wordt in Duitsland de boekdrukkunst uitgevonden. De west Europese naties ontdekken massaal de rest van de wereld terwijl de Inca’s het wiel nog niet eens hebben uitgevonden en massaal kinderen offeren aan hun zonnegod Inti voor eigen gewin. De Inca’s kenden geen schrift en bijna al het andere is door de Spanjaarden verwoest. Enfin, de toeristenstroom is er niet minder door, massaal sluit men in de rij aan om de hoop stenen op de bergkam te bewonderen en via de verplicht gestelde gids het verhaal over de “waarheid” omtrent Machu Picchu in zich op te nemen. Om in dit afgelegen Andesgedeelte te komen moet je eigenlijk vanaf Cusco 6 uur met de trein naar Aguas Calientes. Aguas Calientes, is alleen een toeristen onderkomen van hostels, hotels en eetgelegenheden voor de bezoekers van Machu Picchu en onbereikbaar via een weg. Van hieruit met busjes, of lopend naar het tweehonderdvijftig meter hoger gelegen Machu Picchu. De totale kosten zijn exorbitant in verhouding tot de rest van de attracties in Peru, dit neemt men echter voor lief.

 

met de trein naar Machu Picchu

en met de taxi

 

Machu Picchu

volgens de Inca's technologische ontwikkeling zou dit soort stenen bouw onmogelijk moeten zijn (hebben de aliens dit misschien gebouwd?)

Vinden wij een bezoek aan Machu Picchu dit niet waard? Jazeker wel, maar om andere redenen. De treinreis is fantastisch, door het panoramische dak heb je een prachtig zicht op de omgeving waar je in alle comfort doorheen rijdt. Op de terugweg inclusief modeshow! Machu Picchu ligt in een fenomenale berg omgeving, met mooi helder weer een van de mooiste uitzichten in de Andes. Maar voor de hoop oude opgestapelde stenen waar massaal vanuit alle hoeken van de wereld iedereen expliciet naar komt kijken blijkt de marketing hieromheen misschien nog wel beter dan die van Coca-Cola!

door de Andes, de Peruaanse hooglanden

 

overnachten op een mirador  (parkeerplaats met fantastisch uitzicht)

-- 000 --