Donar komt langs                                                                                        - Paraguay en Argentinië -

Donar gooit de laatste dagen met grof geweld zijn strijdbijl. Het regent en onweert nu onophoudelijk al 24 uur achterelkaar. We lopen letterlijk te soppen rond de camper. De “droge buien” gebruiken we de afgelopen weken om wat laatste indrukken op te doen in het oosten van Paraguay.

Asuncion

Asunción de hoofdstad van Paraguay, hier hebben we een vooral gezellige en voor wat betreft de Paraguayaanse cultuur een leerzame tijd gehad samen met Pieter, Raquel en de kinderen. We genieten van Paraguayaanse gastvrijheid en de speciale gerechten door de huis kokkin Elvira bereid.

 

Asunción paleis Lopez

het weer zit niet altijd mee

De geschiedenis van Paraguay kent twee grote oorlogen.  1865 tot 1870, Oorlog van de Drievoudige Alliantie de bloedigste oorlog van Zuid Amerika. Paraguay , tot 1811 een Spaanse koloniale provincie  omsloten door land had zich ontwikkeld tot een onafhankelijke gesloten economie ten overstaan van zijn buurlanden. De zoon van Carlos Antonio López die het land economisch sterk heeft ontwikkeld, dictator Francisco Solano López lijdt aan grootheid waanzin. Hij bouwt in korte tijd het grootste leger op van het hele continent, met als doel uitbreiding van landgrenzen voor het verkrijgen van toegang tot zeehavens. Uiteindelijk vind hij een alliantie van Brazilië, Argentinië en Uruguay tegenover zich, met als gevolg een groot verlies aan manschappen, deels door ondervoeding en ziekten en deels oorlogs verliezen. Uiteindelijk halveert het aantal inwoners tot ruim 220.000 zielen waarvan dan nog slechts 10% mannen en verliest bijna Paraguay de helft van zijn landoppervlak! Dit zet het land economisch op grote achterstand in de komende halve eeuw. Maar door een krachtig beleid van de overwegend sterke Paruguaanse vrouwelijke bevolking komt het land er economisch weer bovenop!

1932-1935 raakt Paraguay in militair conflict met Bolivia over het nagenoeg onbewoonde savanne gebied de Chaco ter grote van 15 x Nederland in west Paraguay en oost Bolivia. De twee armste landen van Zuid Amerika die beiden door oorlogen in de 19 de eeuw grote delen van hun land zijn kwijt geraakt zijn in oorlog.  Recent was er olie gevonden in de Andes regio en men vermoede grote olievoorraden in de Chaco waardoor oude land conflicten weer oplaaiden. Met Paraguay gesteund door Royal Dutch Shell en Bolivia door Standard Oil word het een bloedige oorlog waarbij Paraguay grote delen van de Chaca veroverd. Jaren na dit conflict blijkt er echter geen olie in het Chaca gebied te zitten.....

Tot op heden zijn deze landen en hun bevolking bepaald geen vrienden, misschien de reden dat wij de enige passanten waren op de grootste grensovergang tussen deze twee landen en de uiterst slechte weg die hen verbind. Verklaart tevens de hatelijke opmerkingen van Paraguayanen over Bolivia alsof het conflict nog gaande is….Sinds 1989 is Paraguay zich economisch sterk aan het ontwikkelen, na het 35 jarige dictatorschap van de rechtse dictator Alfredo Stoessner is de macht gedecentraliseerd en neemt de corruptie langzaam af.

Het toerisme staat nog in de kinderschoenen, in Asunción hebben we een van de eerste stadstoeren gemaakt, keurig georganiseerd door meer werknemers dan deelnemers. De stad heeft zeer moderne wijken en “shopping malls” met dure winkels en prima restaurants. Het oude stadsdeel ligt er in tegenstelling wat verlaten en armoedig bij.

alles keurig opgestapeld in supermarkt

Pasen wordt gevierd op Goede Vrijdag, alles in dit overwegend katholieke land is dan gesloten en de mensen hebben vrij. De gevangen neming van Jezus en de kruisiging wordt uitgebeeld in het oude stadscentrum tijdens een prosessie tocht, leerzaam voor ons als niet praktiserende Christenen.

Bij ons bezoek aan het Mbaracayu forrest in het noorden blijkt de camping zwaar verwaarloosd. De receptie wordt gerund door scholieren, er is geen informatie. We zitten er door de extreme vochtige hitte totaal uitgeblust op onze campingstoelen, lek gestoken door de enorme hoeveelheid insecten ondanks onze dompeling in de anti insecten deet. We houden het bij een dag, bij vertrek krijgen we snel nog een informatie pamfletje in het Engels, als mosterd na de maaltijd.

Marijke, neemt geconcentreerd deze "brug"! 

Maar het kan ook anders, bij een bezoek aan de Itaypu stuwdam gelegen nabij het drie landenpunt Brazilië, Argentinië en Paraguay in de Paraná rivier. Sinds 1984 tot de recent gebouwde Drieklovendam in de Jangsekiang, China is dit de grootste stuwdam en waterkrachtcentrale van de wereld. Het is een “bi nationaal” project van Paraguay en Brazilië. Het levert rond de 100 milj. KWh per jaar, vergelijkbaar met 10 kerncentrales, goed voor 90% van de elektriciteit van Paraguay en 20% van de Braziliaanse elektriciteit. Het is een van de grootste inkomsten bron vor de economie van Paraguay.

Wij krijgen een persoonlijke rondleiding (in het Engels!)door het pas geopende museum over de Itaypu stuwdam en het bijbehorende stuwmeer en worden persoonlijk begeleid door een klein dierenpark. Daarna een bustocht naar en over de stuwdam met voor ons voorafgaande een brochure en promotie film in het Engels. Als we willen kunnen we in het bionatuurpark bij het stuwmeer kamperen, gebruik maken van de faciliteiten en dat allemaal voor niets! Dit geeft duidelijk weer dat er nog weinig (Nederlandse) toeristen komen.

indrukwekkende Itaypu stuwdam 

Paraguay, het is een verrassend land met grote contrasten, “normale” zuid Amerikaanse armoede met even verderop de moderne luxe wereld en dan absoluut zonder buitenlands toerisme.

Nog even naar de buurlanden Argentinië en Brazilië voor de “must do” van zuid Amerika de indrukwekkende Iguazu watervallen. De grootste ter wereld? Het is maar hoe je het bekijkt.  Van de drie grote watervallen heeft de Niagara falls de grootste jaargemiddelde aan watervolume, de Victoria falls de hoogste met 108 m en heeft de breedste aaneengesloten waterval, de Iguazu is het breedste met 2,7km maar bestaat uit ongeveer 180 verschillende vallen. We hebben ze nu alle drie gezien en vinden ze alle drie imposant! De Niagara is vooral in de winter erg indrukwekkend met zijn bevroren watermassa’s.

héél veel water bij de Iguazu watervallen

Via Paraguay gaan we terug, we nemen de erg stille ferry over de Paraná rivier, dezelfde als op de heenweg. Maar nu is het weekend en blijkt de aduana (douane) in Paraguay gesloten. We hebben een tijdelijke toestemming nodig voor de auto en worden verwezen naar de aduana bij de overgang vanuit Brazilië 20 km verder naar het noorden. Maar dan kom je van de verkeerde kant, je wil niet naar Brazilië maar wel naar de aduana en daar is de verkeersstroom niet op berekend. Het kost ons 3 uur in de drukte om alles te regelen, de mensen zijn hier uitermate vriendelijk en behulpzaam maar het schiet niet op.

De jezuïeten orde opgericht in 1534 is gehouden aan een absolute gehoorzaamheid aan de paus, ze vallen niet onder het gezag van een bisschop. De orde bestaat nog steeds, de huidige paus Franciscus, afkomstig uit Argentinië is de eerste jezuïtische paus in de Katholieke geschiedenis. In 1604 krijgt de  katholieke religieuze kloosterorde van de Jezuïeten toestemming om in Zuid-Amerika reducties ofwel missies op te zetten. De missies zijn opgezet in het zuidoosten van het huidige Paraguay  en strekken zich naar het zuidoosten uit over Argentinië tot in Brazilië. Het doel van de orde is. het voorkomen dat de autochtone indianen stammen ten prooi vallen aan slavernij en slechte zeden van de Spaanse kolonisten. Ze worden bijeengebracht in de missie nederzettingen en onderwezen in landbouw, bouwkunde, cultuur en natuurlijk het katholieke christelijke geloof. Misschien was de volgorde van belangrijkheid hierin een beetje anders? De nederzettingen komen al snel tot grote bloei. Via een goed beleid en logistiek leveren ze veel suiker en katoen wat vooral bij de Spaanse kolonisten afgunst opwekt. Na ruim 150 jaar worden de missies op bevel van de Spaanse kroon opgeheven.

Nu behoren deze missie gebieden tot beschermd gebied opgenomen in de lijst van het Unesco werelderfgoed. Een aantal hiervan zijn de laatste 20 jaar mooi gerestaureerd en toegankelijk voor publiek. Hier in Paraguay is het fantastisch om deze te bezoeken. Door lage aantal bezoekers is er bijna niets afgeschermd op La Sastísima Trinidad de Paraná en Jesús de Tavarangue.

La Sastísima Trinidad

Jesús de Travangue

Een half jaar zijn we alweer onderweg in Zuid Amerika, de tijd gaat verhipte snel. De familie vraagt aandacht en met ons tweede kleinkind op komst in Sydney wordt het tijd voor een onderbreking van de reis. Inmiddels zijn we even in Nederland, maar snel gaan we door naar Australië. Oma en opa zijn is ook een deel van ons "nieuwe" leven.

 

De camper staat weer netjes geparkeerd bij Sandra in Uruguay om uit te rusten voor het volgende deel, midden en noord Zuid Amerika.

Tot dan!