Wij zijn er klaar voor                                                                            -Australië NSW-

1606, Kapitein Willem Janszoon ontdekt met zijn schip “Duyfken” het noorden van een nieuw continent vanuit Nieuw-Guinea. Hij was niet erg onder de indruk van het moerassige land met zijn vreemde inwoners. De volgende 75 jaar zijn er meerdere bezoeken, en vormt men de eerste kaarten, Caert van’t Landt van d’Eendracht, wat later van 1650 tot 1817 Nieuw Holland zal gaan heten. De volgende eeuw heeft men weinig behoefte dit barre land te verkennen tot in 1770 de Engelsman Luitenant James Cook als eerste aan de Oostkust in Botany Bay (nu Sydney) aan land gaat en noemt dit “New South Wales” (NSW). Hier in het huidige Sydney sticht men in 1788 de eerste strafkolonie als oplossing voor de overbevolkte Engelse gevangenissen. De Aboriginals, letterlijk “oorspronkelijke bewoners”  kennen volgens de kolonisators het begrip “landeigendom” niet en worden verdreven. Na de volgende ruim 100 jaar zijn in 1900 nog maar 10% van deze bevolkingsgroep over door vele massaslachtingen, landdiefstal en het bewust overbrengen van Europese besmettelijke ziekten. De onafhankelijk gevormde Britse koloniën worden in 1901 met instemming van het Britse parlement de “Commenwealth of Australia” een autonoom gebied binnen het Britse rijk. Onder Staatshoofd Queen Elizabeth II, vertegenwoordigt door De gouverneur-generaal Quinten Bryce sinds 2008 en leidt Minister president Tony Abbott nu dit kleinste (net iets kleiner dan Europa) continent met zijn slechts ruim 22 miljoen inwoners, samen met Namibië en Mongolië de dunst bevolkte landen. Rijdend door het westelijk kustgebied krijg je hiervan trouwens niet die indruk, het is er behoorlijk druk en bebouwd.

toen nog Luitenant James Cook!!

Het taalgebruik is wel even wennen, de klemtoon en het woord afkorten en inslikken. In de grote stad is het nog wel te volgen maar daarbuiten staan er toch regelmatig grote vraagtekens in onze ogen. Inmiddels zijn we op weg naar de “outback”, binnendoor vanuit de meest noordelijke wijnstreek, Hunter Valley, 200 km noord van Sydney dwars door de outback naar de “grote steenklomp” Uluru” of wel Ayers Rock.

vertrek bij Ido en Renée

Hunter Valley

doen wij aan mee....

Op dit moment zijn we in het plaatsje Bourke, aan het eind van een 350 km kaarsrechte weg vanuit een groot landbouw gebied overgaand in de eenzaamheid van het westen van NSW. Bourke is een dorp met kaarsrechte elkaar haaks kruisende straten, ruim van opzet en voorzien van de benodigde winkels en overheids instellingen voor de weide omgeving. Volgens de “billboards” gelegen aan de rand van de ongereptheid, hier is nog even mobile telefoon dekking en internet. De koelkast zit mutje vol en de dieseltank wordt tot de rand gevuld. De juffrouw van het plaatselijke informatie bureau (VVV) verteld ons dat er even buiten Bourke op onze geplande track een vrachtauto door een brug is gezakt en de weg blokkeert. Het is beter om even een uurtje om te rijden. Wij willen weten welke invloed de regen van de afgelopen dagen heeft op de tracks en gravel wegen. De eerste 500 km lijkt goed te zijn. Hoe de toestand van de wegen 500 km verder is, weet ze ook niet maar daar is vast wel iemand onderweg die wij hier naar kunnen vragen…..Onze eerste ruim 1500 km Australische outback, wij zijn er klaar voor! 

kaarsrechte weg naar Bourke

deze mag niet ontbreken

zou je dit nodig hebben? we zien wel.....

                                                                                          000