Dierenwereld                                                                                                                -Botswana-

De stilte van Namibië laten we achter ons op weg naar de wildparken van Namibië en Botswana. Het meest bekende park van Namibië is ongetwijfeld Etosha. Het is nu het einde van de droge tijd, extreem droog zelfs waardoor bijna alle dieren zich concentreren rond de waterplaatsen wel of niet voorzien van pompinstallaties. Het is een mooi gezicht maar het doet niet echt natuurlijk aan. Na drie dagen zijn we wel uitgekeken en gaan op weg via de Caprivi strip naar Botswana, het land van de onbegrensde wildparken. Botswana 25x Nederland met slechts dik 2 miljoen inwoners en vanaf 1966 onafhankelijk. Ian Khama is sinds 2008 president van deze parlementaire republiek. Het toerisme wat nagenoeg uitsluitend de lodges in Moremi en Chobi nationaal park bezoekt is een welkome inkomstenbron voor dit land. De landbouw met de vleesexport is een van de grootste economische inkomstenbronnen. Het is een land met veel werkloosheid waardoor volgens de UN ruim 31% van de bevolking leeft van minder dan 1,25 U$ (armoede grens) per dag.

Het gebied van de parken is de Okavango delta. De Okavango rivier stroomt vanuit Angola via de Namibische Caprivi strip naar het noorden van Botswana om hier te eindigen als een enorme open palm in het noordelijk deel van de Kalahari.  Bijzonder voor een rivier om niet in een zee of meer uit te stromen, het water verdwijnt hier grotendeels in de grondlagen de rest verdampt in de atmosfeer. Deze nationale parken zijn bijzonder, de weinige camping plaatsen bevinden zich in de natuur zonder door hekwerken te zijn omgeven, dit in tegenstelling tot alle andere wildparken in Afrika. Hierdoor lopen leeuwen, luipaarden,olifanten en hyena’s gewoon vrij om je tent of camper…….. dit geeft veel mensen best wel wat slapeloze nachten.  Maar ook zijn er relatief weinig bezoekers voor deze campings, de meesten verkiezen de soms extreem dure lodges om beter beschermd te zijn. Het rijden door grote delen van deze moeras en savanneachtige parken is alleen in de droge tijd mogelijk. Maar ook dan nog moet je soms improviseren.  Na de eerste dag in Moremi zakte een auto met 10 safaritoeristen door een van de gammele houten bruggen. Het heeft vele uren geduurd om deze weer aan wal te krijgen. Maar het was wel een brug die voor ons een groot deel van het wildpark hierdoor ontoegankelijk maakte. Reparatie zou wel dagen gaan duren (in Afrika is dit eerder weken). Maar dan ineens komt het prima uit dat we enkele maanden geleden een goede verrekijker hebben gekocht bij Cameraland in Alkmaar. Wat een service geeft deze zaak! Ed de eigenaar is samen met zijn vrouw Rita “speciaal” naar Botswana gekomen om de eerste service beurt te verlenen. We hebben een aantal dagen met z’n vieren opgetrokken en dat kwam hier goed uit. Een manager van het park hebben we gestrikt om samen de volgende ochtend vroeg de brug provisorisch te repareren. Beginnen na 7 uur, dan pas zijn de krokodillen minder actief….Het heeft een paar uur geduurd en erg spannend of hij sterk genoeg was geworden. Eerst de lichtere 4x4 van Ed om dit uit te proberen het koste hem bijna zijn  koppelingsplaat die grotendeels oprookte, maar het lukte. Daarna onze 5 tonner. De foto’s speken voor zich.

Afrika, het is een uitdagend deel van de wereld om te reizen en je als je je zo nu en dan buiten de gebaande paden durft te begeven is het werkelijk een en al avontuur!  s’Avonds bij het kampvuur, wij waren in de veronderstelling dat dit de dieren wel op afstand houdt. Volgens Ed is het een fabel. Nog diezelfde avond zitten we lekker bij het flinke kampvuur te braaien en te drinken, de verhalen beginnen visserslatijn trekjes te vertonen door het ruime gebruik van alcohol. Maar dan plotseling staat er een enorme hyena op minder dan 2 meter afstand ons recht in de ogen te staren. Even doet de alcohol zijn werk, wij blijven allemaal rustig zitten, daarna even in de handen klappen en de hyena verdwijnt net zo snel in de duisternis als hij is gekomen. Het is niet de enige die we deze dagen bij ons kampvuur zien er volgen nog twee anderen . Na de regen zien we de volgende ochtend verse sporen van een luipaard en olifanten, ook zij kwamen in de nacht even neuzen of er nog wat te halen viel. Een beetje voorbereiding, lezen wat je wel en niet moet doen blijkt hierin toch zijn effect te hebben. Het kost wat moeite om in Botswana je “zelf” safari te regelen, je moet eerst iedere camping van te voren bespreken bij een van de kantoortjes in de plaats Maun, de toegangs poort (stadje) voor parken. Ofwel 3 campings is drie kantoortjes, het zijn sinds enkele jaren allemaal geprivatiseerde campings nadat de Wildlife Organisation van Botswana er een zootje van maakte. Daarna moet je nog de toegang voor de parken regelen. Alle kantoortjes liggen enkele km uit elkaar….. om het je makkelijk te maken. Hierrna heb je werkelijk bijna exclusive toegang tot de mooiste wildgebieden van Afrika! 10 campingplaatsen per camping is maximaal en er zijn 6 campings in totaal, meestal stonden wij er met maar 2 of 3 auto’s……

                                                                                    000