Indrukwekkend                                                                                                              - Zambia-

Het is weer met forse regenbuien als wij Zambia binnen rijden maar bij de grens is het heel even droog. Via een nat modderpaadje bereiken we het douane kantoortje nadat ik de camper even moest verzetten. Bij dit soort stille grensovergangen zet ik de camper meestal zo dat er nog maar weinig verkeer langs kan, de procedure gaat dan vaak wat sneller en je hebt de mogelijkheid om een beetje druk uit te oefenen als het tegen zit, maar hier heeft de “opzichter” het truckje door. Binnen het uur zijn alle boeken en papieren ingevuld, de carbon-Tax, district-Tax en visa kosten betaald en mogen wij Zambia binnen.

lower Zambezi (rechts Zimbabwe, links Zambia)

Zambia bekend van de Victoria Falls in de Zambezi rivier welke de grens vormt met Zimbabwe. Tot het van Engeland onafhankelijk werd in 1964 was dit Noord Rhodesië. De economie is lange tijd volledig afhankelijk geweest van de koperwinning in het noordwesten van dit grote (20x Nederland met 14 mil. inwoners) dunbevolkte  Afrikaanse land. Na de slechte koperprijzen in de jaren negentig heeft het land zich meer gericht op de nikkel, tin en uranium mijnbouw maar in 2009 door de wereldwijde economische crises is dit land economisch zwaar getroffen door de lage grondstof prijs. Toerisme en de  landbouw zijn nu de speerpunten van de nieuwe economie geleid door president Michael Sata van Zambia.

South Luangwa NP

Na een bezoek aan een van de mooiste wild parken van Afrika, South Luangwa National park, waar wij veel dieren maar vooral de moeilijk te “spotten” luipaarden op indrukwekkende manier hebben gezien, hadden wij het geluk om een van de grootste boerderijen van Zambia te mogen bezoeken. De Chartonel Farm, net ten noorden van de hoofdstad Lusaka. Dit 3000Ha grote bedrijf heeft zich de laatste jaren o.a. gespecialiseerd op de aardappel teelt en wordt mede gemanaged door een Nederlander. Je ziet het eetpatroon in de derde wereld landen langzaam verschuiven van rijst en mais producten naar aardappel producten zo ook hier in Zambia.

De boerderij heeft een moderne melkveehouderij met 400 melkkoeien en door de hoge melkprijzen is dit financieel de basis van het bedrijf. Enige jaren geleden is het akkerbouw gedeelte volledig nieuw ingericht voor de tabaksbouw met een zeer moderne tabak drogerij, echter door de slechte tabak prijzen is de toenmalige huurder (door de regering van Robert Mugabe verdreven uit Zimbabwe) er mee gestopt. De Engelse eigenaar heeft  hierna twee managers aangetrokken om het akkerbouw gedeelte zelf opnieuw op te zetten en uit te breiden. Door het klimaat is dit geen eenvoudige zaak. In de regentijd van november tot februari - maart is het er erg nat en de rest van het jaar valt er geen druppel neerslag! Via een ondergrondse pijpleiding  van meer dan 15km word water in de regentijd vanaf een rivier gebufferd in eigen opslag op het meest laag gelegen deel van de boerderij en via verdere pijpleidingen naar de pivots gedistribueerd. Dit allemaal voor een akkerbouw teelt met twee navolgende oogsten per jaar, op 16 stuks 40Ha grote pivots. Een pivot is een groot cirkelvormig stuk grond die vanuit het midden via een bovengrondse beregening installatie van water wordt voorzien. Het meest ideale beregening systeem volgens Koob, de Nederlandse manager. Als de polders in Nederland opnieuw zouden moeten worden ingericht voor de akkerbouw zou dit systeem onder dwang van.…… moeten worden toegepast aldus Koob.

irrigatie pivot 

Tijdens het regen seizoen verbouwt men maïs (wordt verhakseld voor veevoer) en soja. In de droge tijd tarwe, aardappelen en wat uien. Het komende jaar 120Ha (3 pivots) aardappelen met een eigen opslag om het hele jaar door te kunnen leveren aan de grote supermarkten van Lusaka. In eigen beheer worden de aardappelen (en uien) gesorteerd, gewassen en verpakt. Daarna met eigen transportbedrijf bij de supermarkten afgeleverd. Het naar Afrikaanse begrippen hoog gemechaniseerde landbouwbedrijf met “slechts” 180 medewerkers (even voor onze boerenfamilie in Nederland). Hierdoor ondervinden ze weinig problemen met de per 1 januari dit jaar door de overheid van Zambia opgelegde salaris verhoging van, jawel 50%. Een indrukwekkend maar tevens ook hectisch bedrijf, door de twee oogsten per jaar op dezelfde grond is er nooit een moment van rust.

Marijke, Jeanette en Koob

alles uit Nederland....

Wij zijn hier 3 dagen op een fantastische manier ontvangen door Koob en zijn vrouw Jeanette. Al de eerste dag na een rondleiding door Koob neemt hij mij mee om wat duiven te verjagen die het zaad opvreten op de pas ingezaaide maïs pivot. Ik krijg een dubbelloops jachtgeweer in mijn handen gedrukt en een hagelpatroonhouder om mijn middel gegespt. Mijn schietervaring is niet bijster en bestaat uit het thuis schieten met een windbuks en een keer kleiduiven schieten. Met z’n vieren gaan wij in auto’s op pad naar pivot 15. Atte, “dit is de vergrendeling zo laad je het ding en als je je arm strekt, kijk je naar het voorste kootje van je duim, deze afstand schiet je voor een vliegende duif……” is mijn korte uitleg. Het eerste schot die middag is van mij, tevens het levenseinde van een duif, de omstanders zijn onder de indruk….. daarna heb ik helaas niets meer geraakt, ik wijd het aan mijn te felle kleur T-shirt, dat schrikt de duiven toch veel te veel af? Diezelfde  avond worden wij tijdens de barbecue door een vriend van Koob uitgenodigd om de volgende ochtend mee te gaan vliegen boven de “Lower Zambezi” het nieuwste wildpark van Zambia een halfuurtje vliegen ten zuid-oosten van Luzaka. Martin werkt voor een klein vlieg bedrijf, het is nu het rustige seizoen en hij moet nodig weer een uurtje vliegen voor zijn brevet en de onderhoud van de “kist”. Het wordt de eerste keer sinds 5 maart 2011, mijn laatste vlucht voor de KLM, dat ik weer een stukje zelf vlieg. Indrukwekkend hoe dit deel van Afrika er in de regentijd op deze hoogte uitziet, de nijlpaarden, olifanten, buffels  ze zijn allemaal goed te zien door de prachtig fris groene achtergrond kleur.

‘s Middags  gaan we op onze mountain-bikes even naar het aardappelrooien op de boerderij (wij slepen die dingen toch niet voor niets de hele reis mee). Alsof je in de Flevo-polder bent, er wordt met een Grimme aardappelrooier gerooid (de enige in heel Zambia) en de aardappelen worden op Miedema kipwagens uit Winsum, Friesland, afgevoerd dit dankzij de Nederlandse inbreng.  De ochtend voor vertrek maakt John, de tuinman nog even onze fietsen en de camper schoon wat sinds Nairobi niet meer is gedaan……. Na drie zeer indrukwekkende dagen nemen wij afscheid van Koob en Jeanette.

de beste "camping" tot nu toe bij Jeanette en Koob

wij mogen niet weg voor hij netjes schoon is...

Het Kariba  meer gevormd door de in 1959 voltooide Karibastuwdam iets stroomopwaards van de Lower Zambezi is onze volgende bestemming. Ongeveer 57.000 mensen die rond de rivier woonden werden verplicht te verhuizen. Als gevolg van het stijgen van het water kwamen vele dieren vast te zitten op de in het meer gevormde eilanden en dreigden ze te verdrinken. Een reddingsoperatie genaamd Noach kwam in 1960 op gang en ruim 5000 stuks wild van 35 verschillende soorten werden gered. Deze werden ondergebracht in nabijgelegen gebieden, die nu Nationale Parken zijn geworden. Hier zitten wij op de schitterend gelegen camping, Eagles Nest, aan de rand van dit meer, genietend van Marijke haar heerlijk bereide maaltijd onder ons zonnescherm die de laatste weken meer als regenscherm dient. Het uitzicht op een immense onweersbui die zich boven dit 290km lange meer ontwikkeld. Horizontale elektrische ontladingen, bliksem schichten zoals je die alleen in de tropen ziet, enorm indrukwekkend…..

                                                                                          000