Diep respect                                                                                              -Ethiopië-

Na Addis Abeba, in de richting Arba Minch veranderd het weer, het wordt langzaam droger en aangenamer. Arba Minch, hoog gelegen tussen Lake Abaya en Lake Chamo, twee meren in de Rift vallei van Afrika. De Rift vallei die zich uitstrekt van de Rode zee tot in Mozambique is een gebied waar twee tektonische continentale platen zich langzaam uit elkaar bewegen en op den duur Afrika in tweën splitst.

  

Rift vallei

Vanuit de Paradise Lodge waar wij “kamperen” is het een prachtig gezicht. Het zuidelijk gelegen Chamo meer is bekend om zijn enorme nijlkrokodillen. Deze “jongens” van zo’n 6 meter lengte en een gewicht van ruim 700kg verslinden jaarlijks een aantal vissers die met hun iele bootjes op het meer werken.

visser Lake Chamo

 flinke "jongens"

 Vanaf Arba Minch kiezen we voor een ongewone route via de in het zuid-westen van Ethiopië gelegen Omo vallei, bekend om zijn Tribes (stammen) via Lake Turkana in Kenia richting Nairobi. De route gaat door een van de meest afgelegen delen van Oost Afrika. Vanaf de kleine plaats Omorate, 40 km voor de grens met Kenia laten we onze paspoorten voor Ethiopië uitstempelen, instempelen in Kenia kan pas weer in Nairobi het is nu ruim 1000km rijden voor je weer enigszins in de bewoonde wereld komt. De wegen “tracks” zijn alleen met 4x4 auto’s te rijden en dan alleen voor de beste, we krijgen zand, water, modder tot de assen, vulkanische rotsen en wasbord wegen voor onze kiezen. Het is extreem en na een aantal dagen waar we niet meer dan 100km per dag kunnen afleggen krijg je diep respect voor het materiaal waar je mee rijdt, het krijgt enorm op zijn donder, het is voor de mens en de techniek een intensief deel van de reis!

diep respect

Vanaf de grens met Kenia rijden we deze route uit veiligheid met Ronald en Rini uit Nederland op. Zij hebben min of meer voor de grens op ons gewacht. (wij hebben regelmatig mail contact en rijden ongeveer dezelfde route vanaf Nederland richting Kaapstad) Met twee auto’s ben je minder kwetsbaar voor overvallen en als je vast komt te zitten of materiële problemen krijgt heb je een backup. We komen er goed doorheen, wel worden we regelmatig door kleine groepjes gewapende mannen gemaand te stoppen, wat we uiteraard negeren. Dit gaat goed tot er bij Ronald en Rini een steen door de achterruit wordt gegooid. Later blijkt dit de enige schade te zijn die we op dit traject oplopen. Maar de omgeving is afwisselend, soms erg saai dan weer prachtige vergezichten. De in onze reisgidsen beloofde aanwezigheid van dieren valt echter tegen. Maar dit gaan wij ruimschoots compenseren in het zuidelijk gelegen deel van Afrika.

De tribes(stammen) in zuid west Ethiopië valt ook een beetje tegen, ze worden (te)veel door “toeristen” bezocht en vragen voor iedere foto geld, de “sluiter kliks” worden nauwkeurig geteld. Parkeergeld en entree wordt geheven bij binnenkomst in het dorp…..

Nairobi, gelegen net ten zuiden van de evenaar. Na ruim vier maanden gaan wij onze reis onderbreken en even terug naar Nederland. De auto is gestald bij het “overlanders” centrum van centraal Afrika, Jungle Junction. Het gevoel om even de kinderen, familie en vrienden te moeten zien krijgt de overhand. Wij willen ook niet helemaal als Nomaden gaan leven, over ongeveer twee maanden gaan we verder met Afrika deel 2!

Tot dan.  

                                                                                           000